Achtergrond
- ...communiceren via het medium fotografie;
- ...creëert begrip tussen blinden, slechtzienden en zienden voor elkaars leefwereld;
- ...heft drempels en vooroordelen op door gelijkwaardige samenwerking;
- ...maakt blinden/slechtzienden bewust van de mogelijkheden om hun persoonlijke leefwereld te delen met zienden, en vice versa;
- ...versterkt een positieve beeldvorming over blinden en slechtzienden, zowel bij zienden als bij blinden en slechtzienden zelf;
Dit alles leidt tot een toename van empowerment van blinde en slechtziende mensen in de samenleving, en in het bijzonder de culturele sector, op basis van inspiratie vanuit de kracht van de beperking. Secundair leidt het tot participatie van blinden en slechtzienden in de maatschappij en een verrijking van het culturele aanbod.
Methode
Bij 'schilderen met licht' maak je foto's veel meer in je hoofd en met je lichaam dan met je ogen. Je bedenkt eerst de beelden in je hoofd. Geheugen, tijd, dromen, het onderbewuste, verbeelding en creativiteit spelen hierbij een rol. De (blinde) fotograaf is de regisseur en bespreekt wat en hoe hij het wil in de foto, positionering, belichting, kader etc, zodat iedereen in de groep hetzelfde beeld in zijn hoofd heeft. De groep maakt vervolgens gezamenlijk de foto.
Dit gebeurt door gebruik van zaklampjes in totale duisternis. Alles wat belicht wordt door de zaklampjes verschijnt op de foto. Zo wordt de foto deel voor deel opgebouwd over een lange sluitertijd. Als de foto gemaakt is, volgt een gedetailleerde terugkoppeling van het resultaat via beschrijven en bespreken met elkaar. De regisseur bepaalt of het werk klaar is of niet. Ook als ziende werk je op dezelfde manier en niemand ziet van tevoren hoe de foto eruit ziet totdat hij klaar is.